Loba House / Pezo von Ellrichshausen

Loba House / Pezo von Ellrichshausen

Save this picture!

© Pezo von Ellrichshausen © Pezo von Ellrichshausen

© Pezo von Ellrichshausen © Pezo von Ellrichshausen © Pezo von Ellrichshausen © Pezo von Ellrichshausen + 32

  • Architects

  • Location

    Tome, Chile
  • Author Architects

    Mauricio Pezo, Sofía von Ellrichshausen

  • Collaborators

    Diego Pérez, Thomas Sommerauer, Teresa Freire, Beatrice Pedroti, Wiktor Gago

  • Area

    70.0 m2

  • Project Year

    2017

  • Photographs

Save this picture!

© Pezo von Ellrichshausen © Pezo von Ellrichshausen

Text description provided by the architects. Perhaps the only distinction between objects and things resides in their scale. Closer to any natural thing, in its ambiguous scale, this small building is more than a hut but less than a house: it is a cottage. As an opaque block, a monolithic object heavily anchored at the edge of a cliff, it is facing a sea-lion reserve on the Pacific Ocean. 

Save this picture!

© Pezo von Ellrichshausen © Pezo von Ellrichshausen

Save this picture!

Detail Drawing 2 Detail Drawing 2

Save this picture!

© Pezo von Ellrichshausen © Pezo von Ellrichshausen

In its under dimensioned thickness, in its narrow and tall proportion, the building could be read as an inhabited wall that runs perpendicular to the natural topography. The height of this wall is determined by two lines: a continuous horizon and a stepped sequence of six platforms that descend towards the sea. 

Save this picture!

© Pezo von Ellrichshausen © Pezo von Ellrichshausen

The separation between that horizontal roof (with the function of an open terrace) and the regular extension of the ground (with the informal arrangement of rest, dinning and living), a single asymmetrical room, is interrupted by three massive columns and two bridges. While beds are placed in the upper platforms, with low ceiling, sofas or tables are meant to be in the lower platforms, within a vertical space.

Save this picture!

Axonometric Axonometric

Save this picture!

© Pezo von Ellrichshausen © Pezo von Ellrichshausen

Save this picture!

Axonometric Axonometric

There is a discreet regime of openings at either sides of the long volume with some punctual skylights, a few half-moon perforations that could be used as sun clocks and a singular corner window divided by a round pillar. This is the only window with unframed glass flushed to the outer concrete surface. Mirroring the sunset, an almost impossible and illusory floating rock rests right on top of that reflection.

Save this picture!

© Pezo von Ellrichshausen © Pezo von Ellrichshausen

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.