WELCH|HALL architects’ cedar-covered home in wyoming overlooks the surrounding valleys

in an area within wyoming known for its 20,000 sf, multilevel, seldom-used vacation homes, WELCH|HALL architects’ modest one level structure serves as a primary residence. nestled into the top of the ridge, this home is intended to embrace nature. the site, located along the top of gros ventre ridge, was selected for its breathtaking panoramic view.


native western red cedar and oakley ledgestone blend with the surrounding landscape

each room of american based firm WELCH|HALL architects‘ ‘ridgeline’ project overlooks the grand teton mountain range and the adjacent valleys. the main roofline follows the nature slope of the land, extending outward, offering protection from the harsh western sun and driving snows.


the gray and rust oakley ledgestone blends with the surrounding sage and winter snow

the entire structure is kept relatively close to the ground. the garage is built into the hillside and covered with a green roof to allow the natural sage, grasses, and wildflowers to take back the site over time. meanwhile, the central exterior terrace is brought under the roof, providing shelter from winds that can exceed 100 mph and driving snow that can accumulate massive drifts.


the roofline follows the slope of the land

the materials chosen to work with are mainly locally resourced. WELCH|HALL architects decided to work with ipe, western red cedar, oakley ledgestone, reclaimed tigerwood, glass and steel, all selected for their inherent timeless beauty and long-term durability. the work shown was executed extensively by local tradesman and craftsmen.


the corner of the master bedroom overlooks the teton range to the west


as one comes from the outside across a bridged wooden deck they enter an intimate scaled vestibule


the fireplace of local oakley ledgestone grounds the house to its site


exterior living spaces are tucked back into the home, protected from winds and snow


floor to ceiling glass frames the panoramic view of the grand teton


the kitchen is open to the main living area, overlooking the mountains beyond and and valley below


panoramic views from every room


the entry court is tucked into the ridge


twilight on gros ventre ridge

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

edited by: apostolos costarangos | designboom

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.