House In Rua do Paraíso / fala atelier

House In Rua do Paraíso / fala atelier

Save this picture!

House In Rua do Paraíso / fala atelier, © Ricardo Loureiro © Ricardo Loureiro

© Ricardo Loureiro © Ricardo Loureiro © Ricardo Loureiro © Ricardo Loureiro + 7

  • Architects

  • Location

    Porto, Portugal
  • Team

    Filipe Magalhães, Ana Luisa Soares, Ahmed Belkhodja, Rute Peixoto, Lera Samovich, Paulo Sousa

  • Project Year

    2017

  • Photographs

Save this picture!

© Ricardo Loureiro © Ricardo Loureiro

Text description provided by the architects. A bourgeois 19th-century single-family house was to be divided into a series of identical studio apartments: four living spaces, some circulation areas, and a private backyard. The project happens within a given system of constraints, aiming at an unexpected complexity, finding a certain interest within a very banal set of programs.

Save this picture!

Volume Concept Volume Concept

Unorthodox everyday spaces are built according to a clearly defined syntax and grammar. The four living rooms are different from each other while sharing the same language, the same set of figures. A defined number of elements – morphemes – within which the project operates: the stepped wall, the curve, two doors (one pink and one green), the striped surface of the floor. The living area becomes a gallery space.

Save this picture!

© Ricardo Loureiro © Ricardo Loureiro

The front facade is almost unchanged. The shabby tiles are replaced by polished green marble contrasting with the roughness of the existing granite frames. A circle of white marble is added to balance the composition.

Save this picture!

© Ricardo Loureiro © Ricardo Loureiro

The back facade is rebuilt. It becomes taller to match the neighbor’s scale, like a mask or a temple, with two square windows framing interior scenarios. The polished facade has a bold pattern of vertical stripes assembled with white, green and black marble, creating a rich, yet flat, surface.

Save this picture!

Interior Drawing Interior Drawing

The entrance door is hidden within the pattern and a brass circle ends the piece. The pattern disguises the scale of the building and its program while being unnecessarily proud and exuberant. The back facade becomes a painting for neighbors to look at, the main facade for private use.

Save this picture!

© Ricardo Loureiro © Ricardo Loureiro

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.