Holm Oak’s House / Aranguren&Gallegos Arquitectos

Holm Oak’s House / Aranguren&Gallegos Arquitectos

Save this picture!

Holm Oak’s House / Aranguren&Gallegos Arquitectos, © Jesús Granada © Jesús Granada

© Jesús Granada © Jesús Granada © Jesús Granada © Jesús Granada + 33

  • Architect

  • Location

    San Lorenzo de El Escorial, Spain
  • Architects in Charge

    María José Aranguren López, José González Gallegos

  • Collaborators

    Pablo Aranguren, Blanca Juanes, Jacobo Arenal Frías, María González Aranguren, Belén González Aranguren, Ander Ibarra Paniagua, Alba Carrasco Simón, Arturo Alberquilla Rodríguez, Simón Frances Martínez, Roberto Ortiz de Landázuri.

  • Area

    450.0 m2

  • Project Year

    2017

  • Photographer

Save this picture!

© Jesús Granada © Jesús Granada

Text description provided by the architects. In a clearing in the pine forest of the southern slope of Mount Abantos of San Lorenzo de El Escorial is situated the house, that embraces an existing Holm oak.

Save this picture!

© Jesús Granada © Jesús Granada

Save this picture!

Ground floor plan Ground floor plan

Save this picture!

© Jesús Granada © Jesús Granada

Save this picture!

Basement floor plan Basement floor plan

Save this picture!

© Jesús Granada © Jesús Granada

The place is a privileged vantage point with unique views to the south, visually dominating the plain that extends from the Sierra de Guadarrama to the city of Madrid, which is framed the horizon signed by the high towers of new construction.

Save this picture!

Axonometric 01 Axonometric 01

Save this picture!

Axonometric 02 Axonometric 02

Save this picture!

Axonometric 03 Axonometric 03

Therefore the house is conceived as a large gazebo, open and clear.
It is organized into two levels: the upper with public areas is very permeable, like a floating pavilion on the landscape; and the lower, with the bedrooms, is embedded in the rock of the place opening through porches and windows to the south.

Save this picture!

© Jesús Granada © Jesús Granada

The system that relates and connects the two levels of the house is a concrete slab that folds and shapes the overall envelope. As if it were a floor, deck plans are landscaped, so that from the top of the slope the house is perceived as natural soil, while since its interior is open and bright.

Save this picture!

© Jesús Granada © Jesús Granada

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.